Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, July 22, 2010

Soalan utk korang

Tetiba lak nak wat entry pasal nih....



Pertanyaan ni khas utk korang2 yg x bape pandai masak or jarang masuk ke dapur. Coz rata-rata kita ni sume bekerja betul x? So soalan ni utk korang... =D

Aku suke la try / nak try wat kuih2 org dulu2 (kuih tradisional) or masakan tradisi. Baru rase mencabar sikit. Stakat wat puding tu....senang sangat. Hahaha.... ada bunyi berlagak di situ =)


TAPI................


* Baru2 ni aku wat kuih seri muka tapi x sedap coz terlebih masin. Terus masuk tong sampah.
* Nasi lemak pn baru 1st time wat aritu...tapi x bape sedap jugak sbb guna santan kotak. (Dah MIL pn jual nasi lemak xde la rase nk wat n. lemak selama ni hah...tetiba cik abg request. gurlp!).
* Pastu aku wat lempeng pisang tapi x letak kelapa so rase lebih kepada rase cekodok! hahaha...
* Dah lama x wat nasi minyak, tetiba rase nk wat tapi terlebih boh kulit kayu manis & cengkih. Bukak2 rice cooker....mak aihhhh. Melampau bau dia! hehehe....


So, korang bole nmpk x betapa x pandainye aku ni masak?! (pengakuan ikhlas)
Tapi aku still akan cuba lagi.... ;)


Soalannye. Bole x korang senaraikan kuih-muih tradisonal or masakan tradisi yg korang penah wat tapi x jadi. Kenapa x jadi?



6 comments:

alynchoongjr said...

rajin nye kak jue. lyn pon teringin nk buat nasik minyak. nk mkn ngn ayam mask merah. cedapnye.

nurulazham said...

setakat yang nurul penah buat, buah melaka..excellent!!hahaha...
tak pernah mencuba yg lain2 coz tau mmg akan jadi hempeh punyeee...heheheee

JUE said...

alyncoongjr : Hahaha....dah 4 thn kawin baru rase nk rajin lyn + anak2 pn dh bole mkn mcm2 tu yg baru eksaited nk mencuba ;P

nurulazham : Ha'aaahhhh....buah melaka! next time nk try, mcm mencabar gak tu. heeeeee

SyidaGorjes said...

tak pernah try buat pun.tak tau jadi ke tak kalau buat.kuih2 ni memang bukan kepakaran.masak lauk pauk pun tak pakar. tapi kalau bab makan.........tak payah cakap la.hehehe

|Liyan| said...

kak jue, sama la kita.. yang yan pandai masak sambal tumis ja.. tu memang terer... sekarang dalam proses nak tambahkan ilmu.... ehehe.. sama2 la kita berusaha...

JUE said...

SyidaGorjes : Hahaha....bab makan pn Jue pakar. Sbb tu skang dh bertukar size baju! huhuhu...

Liyan : Yan muda lagi...harus mencuba dari awal. Kalau x...jadi cam K.Jue ni, umor dh 30 baru sibuk nk mencari resepi! hahaha... Kita berusaha sesama. KITA BOLEH!!!! =D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails