Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, July 12, 2010

Pengalaman Bersalinkan Rania

Sambungan dari entry seblom ini.

Rania sepatutnya lahir 14 Julai 2008. Pada 9 Julai 2008 (Rabu) aku ada last check-up. Pagi tu sbb nk gi check-up kn? Aku pn dh set time nak bangun lambat skit. Hehehe...

Dalam pukul 8.15 pagi aku bangun trus pergi toilet buang air kecik. Toilet aku jenis duduk so mase nk flush tu aku prasan ada bendasing. Mcm kencing kotor dan bila perati betul2, satu tu nmpk mcm benang kecik kaler merah. Naluri aku mengatakan...ni mesti tanda2 nak bersalin nih! Walaupun x rase contraction lagi...aku kejut cik abg, ckp nk gi hospital. Teringat mase bersalinkan Muqrie dulu, berhari-hari contraction baru bersalin. Tapi kali ni aku tetap nk gi hospital awal jugak.

Aku pn bersiap2. Sebab x rase sakit...so hari tu aku bukan main berseri-seri lagi. Make-up complete tu. Siap foundation, bedak, eye brow pencil, eye shadow, eye liner, maskara, blusher, lip liner, lipstik, lip gloss sume pakai! hehehe...aku pn x tau kenapa. Agaknye seri nk menyambut baby girl kot. Seblom2 tu klu scan memanjang x nampk jer. 1st time scan je dokter tu mcm agak yakin/x yakin mase scan tu nmpk 'burger'. Lepas2 tu scan mmg x nmpk! Tu yg aku x berani standby baju kaler pink. =)

Mula2 skali, destinasi pertama...hantar Muqrie kt umah Kak Salmi (pengasuh Muqrie) kat Sungai Ramal Dalam. Dari Putrajaya tau pagi2 biasa aku anta Muqrie. hehehe... Kak Salmi jiran aku mase dok situ dulu. Bila aku pindah Putrajaya still anta Muqrie kt situ. Muqrie dh sesuai sangat ngn Ummi dia. Ermmm kali ni anta Muqrie siap ngn beg besar dari biasa. Incase klu aku bersalin that day...Muqrie akan tido umah Ummi. ;)

The next destination, Hospital Putrajaya. Saje ubah angin. Muqrie dulu bersalin Hospital Serdang. Biasa checkup Klinik Kesihatan Putrajaya service kt situ mmg ok (bagi akulah) so bersalin nk try la kt Hospital Putrajaya lak. Biasa dgr yg baik2 je kt spital ni smpai ramai sgt org yg nk bersalin kt cni. ;P

Smpai spital ntah pukul bape. x ingat! Doktar check bukaan 3cm. Wad penuh so doktar bagi choice sama ada balik dulu then bila dh nk bersalin baru dtg ATAU gi jalan2 dulu lunch kang baru dtg blk nk tggu org yg dh bersalin keluar wad tghari tu. Aku pilih 2nd choice. Lepas cik abg register kn aku, kteorg gi mkn kt kedai mamak Presint 9. Mase tgh mkn tu tetiba rase sakit lak. Aku bole tahan lagi sbb Muqrie dulu lagi sakit tapi x bersalin2 gak. Sambil2 tahan sakit tu...sambil2 tu jugak aku abiskan mee goreng aku. hehehe...pewot kena isi wooo.

Terus gi spital blk. Tnye kt Registration tu wad dh ada blom? Derang soh tggu. So...menunggu lah aku ngn cik abg sambil layan TV. Aku dh rase sakit sgt drpd tadi...tapi aku bole control lagi. Contraction dlm 10 min skali. Everytime contraction mesti aku akan genggam tangan cik abg sambil wat bunyi menahan sakit tu. Makcik kt sebelah cik abg pn cadang kn soh gi kt Registration maklumkan nk check sbb dh rase sakit. Bagi aku pulak...aku bole tahan lagi sbb mase Muqrie dulu sakit sampai dh x tertanggung pn x bersalin2 lagi.

Masuk dlm bilik utk check, nurse kata dh nk bersalin dh ni...laluan dh lembut! Hah? ye ker? Cepatnye...dlm hati ada perasaan happy dan berdebar-debar. Lepas diberi ubat utk buang air besar, dicucuk kt 'tut' utk keluarkan air kencing dan dipecahkan air ketuban, terus berjalan masuk ke Labour Room. Labour Room lebih kecik dari H.Serdang.

Bila dh ready nk bersalin...bermulalah aksi push. Mase dh push sekali, cik abg pn masuk. Aik? x pakai pn plastik yg cover baju cam time kt H.Serdang dulu (dlm hati je aku berkata..hehe) Mase push...doktar, nurse sume bagi semangat. Cik abg pegang tangan aku. Push yang ke-3 tu...derang sume kata "Okeeeeyyyy.....". Aku pn rase lega kejap. Pastu derang sambung lak ckp, "Ok...bahu pulak! bahu pulak!". Lorrr...x abis lagi ke? Muqrie dulu 3 kali push jer? X pe la...kuatkan semangat, push lagi! Push 2 kali lagi...terdengar la suara tangisan yang agak kuat. Doktar tunjukkan kat cik abg soh tgk jantina, PEREMPUAN. Lepas doktar potong tali pusat dan nurse bersihkan Rania...cik abg bisikkan kt aku, >"Abg dh agak dh...". Hehehe...ye la bang. Sonok ada anak sepasang ni kn? Wan Marsya Raniah dilahirkan dengan berat 3.45kg jam 3.15 petang.

Turn doktar menjahit aku...so cik abg kena keluar. Jahit kena 3 jahitan tanpa bius! Sebabnye...luka x byk. Kalau nk bius kena 2 kali so nanti akan rase sakit 5 kali lah! Owh....cenggitu. Tahan je lah kak oiiii....huhu. Sambil2 doktar menjalankan tugasnye...dia sempat memuji. "Anak you ni putih tau. Putih giler!". Dlm hati, amboi ayat doktar ni..siap sebut putih giler tu. Hehehe...

Lepas selesai...aku pn menunggu. Then baru aku perasan, kt cni x bagi air milo ke utk tambah tenaga lepas dh penat2 bersalin tadi? Kat H.Serdang dlu ada. Rania lak diletakkan agak jauh dari aku. Senyap je bdk tu. Tido la tu... Ermm ntah mcm mana, pastu aku terlelap. Xtau la berapa lama...tetiba aku terjaga dlm keadaan mamai. Sayup2 je aku terdengar Rania menangis. Aku toleh tgk Rania...siannye anak mama ni x minum susu lagi. Nak capai...mmg x smpai. Nak bangun pn x de tenaga. Sayu hati...sbb x terdaya nk wat apa2 time tu. Dengan izin Allah, cik abg pn masuk. Aku ckp la, yg anak belum menyusu. Cik abg kuar dari labour room, bgtau nurse yg bila nk qamatkan anak & anak belum menyusu lagi. Kat H.Serdang dulu...azan kn baby kt bilik lain dan lepas2 deliver terus nurse bagi baby kt kita soh susu kn. Nak tau...nurse tu pulak cam terkejut. "Eh...encik kn ada kt dalam. Nape x amik anak ntuk susu kn?". Cik Abg pn balaslah blk.>"Saya baru je masuk...tu pun tadi x de sape yg panggil suruh masuk". Bengang je time tu...sian Rania sbb dia x merasa susu sejam pertama yg telah dibuktikan sgt bagus utk baby.

Lepas diqamatkan...cik abg kena keluar lagi. Derang akan maklumkan bila nk masuk wad nnti. Smpai kt wad rasenye dlm kol 6 petang. Lama gak aku tggu baru cik abg smpai. Skali lagu dia bengang. Rupenye, dia tggu punye tggu...last2 dia gi tanye gak kt Registration. "Er Juliana dah masuk wad dh! Tadi lagi dh masuk".

Hmmmm....lepas ni klu ada rezeki lagi utk anak ke-3, tepuk dada tanye seleralah nk bersalin kt Hospital mana!


Rania mase dlm wad.




10 comments:

storymira said...

patut rania garang mama die bersalinkn rania penuh cabaran

JUE said...

storymira : huhuhu....

eMMe said...

sunuk kan akak salin rania...hehehe...

JUE said...

eMMe : Hehehe...thanx me! Coz sudi baca n3 panjang2 camni.

Emy Amir said...

jue, siap isi perut dulu yg tak tahan tuh...ekeke..kelaka betol!! ;)

tapi tuhla..kiter pun bersalin kan ca kat hospital serdang dan daniel lak kat hospital ipoh..dan dua2 pun hospital kerajaan...so, kedua2 tuh semuanya nurse jer yg sambut..doktor takder lansung...hmmm..

so, memangla betol..yg ke3 nih kene tepok dada tanyala sendiri nak rawatan yg macam maner...huhuhuh...rasernye nak bayar lebih sikitla, nak merasa swasta pulak...huhuhuhuhu

JUE said...

Emy Amir : Emy...Jue baru prasan yg Jue salah eja prkataan doktor! hahaha...malu I!

Jue aritu mase kt Hospital Serdang yg sambut nurse, Putrajaya doktor. Tapi kn Emy better nurse sbb mase doktor Putrajaya tu jahit dia siap tnye nurse tu pulak ok ke tak ok dia jahit?! Mase nk sambut Rania tu pn nurse yg offer dia. Huhu...

Erm ok la emy...ada rezeki lebih try la swasta pulak. Klu Jue ni susah sikit kot nk try yg private nih. huhu... Kena gi Hospital Serdang lagi tapi Putrajaya? X nak dah! hahaha...

Anonymous said...

doktor ni, ada yg baru grade, sdgkan nurse dah lama kerja. dah mahir jahit menjahit.setiap apa yg doktor buat di hospital, msti di assist dgn org yg lbh bpengalaman. sy doktor di hosp putrajaya.

JUE said...

Anonymous (doktor putrajaya): Time kasih doktor sbb sudi tggalkan komen. Sbb tu la klu dibagi pilihan...saya lebih suka nurse wat bab2 jahit menjahit ni. Mereka kan lebih berpengalaman.... :)

belogmummy said...

adalah sangat kiut....

teringat saat bersalin apiq n aisy dulu.....

seronokkkk.....

JUE said...

belogmummy: Wat la entry camni. Bole kita baca lak. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails