Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Tuesday, July 6, 2010

Muqrie telah berjaya!!!!!!!

Seblom ni aku penah cite pasal Muqrie yg still pakai pampers walaupun umor dh nk msuk 3 thn. Walaupun mcm2 usaha telah dicuba dan tidak konsisten utk train Muqrie meggunakan toilet dan hasilnye....of course, failed la kan?

Lepas2 tu Muqrie mmg nak pakai pampers. Kalau x bagi dia pakai pampers...mesti dia nangis2 sampai gi amik sendiri pampers dan nak pakai sendiri. Bila dh 'babab' dia pn...dia nk jugak pakai pampers! Akhirnye...mama dan babah mengalah. Pakai je lah...sian pulak. Dah la kena pukul (x kuat sgt pun)...tapi lpas tu bagi jugak dia pakai pampers. Masalah pn x selesai kn?

Setelah sekian lama...still lagi mencuba, pn failed jugak.

Semalam, lepas blk dari taska aku mandikan dia. Wlaupun kt taska dh mandi, bila blk umah aku still mandikan dia semula. Kt taska mandi awal so bila sampai umah tu dh berpeluh-peluh. Mase mandi tu, tetiba dia kata nk kencing. Dia pegang 'bird' dia jap pastu dia kencing kt dlm lubang. Selama ni dia x penah kencing sendiri mcm tu. So, lepas mandi tu..aku ckp kt dia x yah la pakai pampers. Cam biasa jawapan standard dia, "tak nak...nak pampers jugak". Pastu babah dia pujuk, "x yah la pakai pampers. babah pn x pakai pampers. Pakai spender la cam babah". Siap tunjuk lagi tu...ahahaha. Aku pun mengiyakan. Aku msuk blk tengah, gi amik spender Muqrie yg blom penah pakai pn lagi. Aku tunjukkan dia...soh pilih yg mana satu dia nak. Adalah dlm 6 helai. Mula2 tu aku bagi yg kaler hijau...dia x nak. Pastu dia pilih yg kaler hitam. "Nak sama cam spender babah!" =D

Hasilnye...sepanjang mlm seblom tido tu, 3 kali dia msk toilet...kencing sendiri! Yeahhhhhh.... pandaiiiiiii..... Sukenye mama, bangganye mama ngan babah! - tapi bila tdo, babah pakaikn jugak pampers. Kang basah pulak tilam kang. heeeeee....

Harini gi taska...mama dh ckp ngan cikgu, bagi Muqrie pakai spender je. Tapi still mama bwkkan jugak pampers spare. X sabar nk amik Muqrie ptg ni...ok ke x ok. Hurmmmmm....




Gambar Muqrie pada hari Ahad baru ni...pakai pampers lagi time nih.

8 comments:

Ju@Lucky^Mummy said...

Caiyok2!! teruskan usaha!!

fatenton said...

hehehe nih mesti ikut perangai babah die nih :D

alynchoongjr said...

kak ju syg. lyn da buat blog baru. be my follower ye. cyg kak jue

eMMe said...

i pun pakai pampers, huhuhuu...

JUE said...

Ju : Hehehe...tengkiu2!

fatenton : Babah dia mase kecik lagi la...spender pn x pakai! HAHAHA..

alyn : Ok alyn! skrg gak k.jue gi!

eMMe : hah? emme pn ada...welcome back! erm klu pampers yg itu...sama la kita. brand jer x tau sama ke x. hehehe...

mamarempit said...

Afiq dulu pun 3 taun dia tk nk pakai...dia sendiri....dia ckp panas...tp 2-3 malam pertama tu..dia tido tanpa pampes or sluar....telanjang jer...hahaha...

Jue- kucing tido tu bukan jenis durian.....ianya adalah nama bg isi durian yg hanya seulas saje dlm 1 pangsa...so..paham dah kan? :)

JUE said...

mamarempit : lorrrrr ye ker? ahahahahah.... malunye I. =) baru tau klu durian camtu...org pnggil kucing tdo.

Emy Amir said...

good job and well done Muqrie! ;)

yeyey!!! jimat dah satu bab kak jue...hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails