Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Tuesday, November 9, 2010

Umur 4 tahun. Taska or Tadika?

Aku dalam dilema...hehehe (ye ker?)


Tahun 2011 yg tak sampai 2 bulan je lagi ni, my son Muqrie akan masuk umor 4 tahun. Memang la Muqrie tu lahir bulan Jun tapi kalau ikut tahun dia dah bole dah masuk tadika (ngheee...padahal aku pun baru je tau ni. Seblom ni ingatkan bila dia dh genap 4 tahun, tahun berikutnye yg layak masuk tadika. huhuhu...).

So, dilemanye ialah...

Aku ngan cik abg mulanye juz nk tukarkan Muqrie ke taska lain. Then, bila dipikir2kan blk cam nk masukkan terus ke tadika.

*Bila nk masukkan ke tadika, ongkosnye kena la byk sikit! Mula2 nak masuk je dh nak kena sediakan RM600 lebih ke RM700 lebih. Bagi aku, byk jugak tu (ni bukan tadika memahal cam SmartReader tu. Yg itu mmg la x mampu. Nak bagi sedebuk RM1500++ ko!)
*Pastu ada pulak yg ckp, awal sgt kalau masukkan ke tadika. Nnti bila Darjah/Tahun 1 dh malas nak belajar.
*Menurut mak aku yg mengajar di Sekolah Rendah...budak skang ramai yg dh pandai2. So, seblom masuk ke Tahun 1 tu derang kena wat test. Yg pandai, akan dok kelas depan. Yg kureng tu...dok kelas belakang.
*Ada pulak yg ckp, paling awal klu nak masukkan ke tadika umor 5 tahun. Umor 4 tahun ni...byk ponteng dari gi tadika!


Apa pendapat korang?





10 comments:

al-lavendari said...

eloklah masukkan supaya dia dapat bersosial dan beriteraksi sesama rakan sebaya.

. i . n . a . z . said...

"on tadika"
memang bebudak sekarang pandai pandai. hantar je muqrie pegi tadika. muqrie budak cerdik. misti dia suka

Ummi said...

saye vote utk tadika juge..

eMMe said...

5-6 tahun elok la diberi pendedahan n pengenalan tadika kan mcm pra sekolah juga...biar kenal kawan2, main2 dulu...tapi tu la kak, ongkosnye RM700 same cam daftar masuk Politeknik tau, hahahaha...

rATu kEBaYA said...

eloklah antar tadika

SyidaGorjes said...

aqid thn depan 3thn, skg tgh cari preschool/playschool utk dia.duduk kat nursery dah 2thn perkembangan agak kureng.

kalau dah 4thn tu bole sgt masuk taska.

midiaida said...

hmm..kite rs better masuk tadika..ley die blajo berdikari dr skg..;D

JUE said...

al-lavendari, inaz, ummi, emme, ratu kebaya, syidagorjes, midiaida:

Time kasih di atas komen anda semua n rata2 vote utk tadika. Perkara ini akan dibincangkan bersama cik abg sekali lagi. hehehe....

NURUL said...

jue amik tadika kot. ok

Axie04 said...

SAYA TENGAH DALAM DILEMA NAK ANTAR ANAK YG BARU BERUMUR TIGA TAHUN 20.11.12. TAPI KLU IKUTKAN TAHUN JANUARI NI DIE DAH 4 TAHUN. ACANER TUH, MAK LAGI NEBES DARI ANAK

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails