Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Tuesday, April 6, 2010

Rania hampir diculik?

Haaaaaaaaaah? terperanjat ngan tajuk ni? Er entry ni cadang nk tulis semlm tapi terpaksa dipospon konon nk attach gamba skali. Harini pn x bwk kamera...so aku cite jer lah.

Petang Ahad baru ni...Muqrie n Rania dok umah Atok n Nenek kt Ampang jap (my parents) while Aku n Cik Abg nk settle kn hal sket...pastu kiteorg gi Mid Valley nk beli brg ~ last2 x beli ape...jam pn dh menunjukkan pukul 9.00 mlm, so balik je lah!

Mmg dh janji ngn Muqrie n Rania yg that day nk bwk naik choo choo..... (train) hehe...Muqrie dari kecik smpai skang still pnggil train - choo choo! Siap ngn aksi tangan yg konon2 manarik tali dari kepala gerabak keretapi yg akan mengeluarkan bunyi choo choo tu.

Okey...smbg balik cite. So kiteorg park keta kt Star LRT Sg. Besi (LRT pn kira train ape...hehe). Huish....punye lama x naik LRT. Dah makin laju skang ni! Sekejap jer dh smpai ke destinasi. (Aku kn org Ampang...so LRT ni mmg transport favorite aku lah mase zaman2 skolah smpai la zaman2 kolej.

Okeh...smbg lagi. Janji ngan Mak Abah aku...soh anta Muqrie n Rania kt Stesen Ampang. Nnti bole kiteorg trus blk jer. Smpai kt Stesen Chan Sow Lin nk tukar train ke Ampang...abah aku kol. Kata dh spai...saje derang dtg awal nk bg cucu-cucu sonok tgk train.

Smpai stesen Ampang. Keadaan agak sesak dgn org ramai yg baru turun n yg nk naik train. Dari jauh aku nmpk mak abah dan anak2...tapi Rania didukung oleh sorang pompuan yg aku x kenal. Tetiba aku dgr mak aku bercakap dlm nada hampir menjerit. "Ehhhhh tu anak orang tuh!"

--------------------------------------------------------
Ini cerita oleh Mak aku....

Bila dh smpai awal...Muqrie n Rania sonok la main2 dua beradik. Ketawa2...gelak2. Comel jer nmpk derang berdua....orang yg lalu lalang pn msti menoleh tgk gelagat Muqrie n Rania. Tetiba ada sorang pompuan Indon ni dtg...beramah mesra la ngan Mak Abah. Dia tanye Rania umur bape...pastu dia cium2 Rania...Rania pn cium dia blk. Dia bg Rania mkanan. Lepas tu dia mulalah cerita yg dia ada anak kt Indon la...anak dia itu...ini....sume dia cerita.

Lepas2 cerita tu....tanpa izin, dia terus dukung Rania n terus berjalan menghala ke orang ramai yang baru turun dari train! Mak Abah punye panik!!!! Trus kejar dia....pastu mak ckp, "Ehhhhh tu anak orang tuh!" Dia bole jwb..."Xpe2, jgn takut. Depan jer..." Dia still dukung Rania sambil nk berjalan ke arah orang ramai.

Kebetulan Aku n Cik Abg pn smpai. Cik Abg terus amik Rania dari pompuan Indon tu. Sebetulnye kami mmg x tau cerita so aku pn just senyum2 kt pompuan tu sambil soh Rania n Muqrie babai dia sbb kiteorg pn nk cpt sbb nk naik train blk yg dh sedia menunggu, coz Ampang is the last station (kira terminal la...). Aku pn x borak pnjg, trus salam2 ngn Mak Abah. Muqrie lak dh x sabar...siap tarik2 tgn aku ckp "Jom mama...jom mama! nk naik choo choo!"

Dalam train, mak kol...baru aku tau cerita. Mak kata..."Mak rase org tu nak culik Rania lah!"



* Bagi aku...kita x tau hati manusia. Mungkin pompuan Indon tu berniat baik (dia hanya sekadar rindukan anak dia...) OR klu dia ada niat yg tidak baik, aku bersyukur kehadrat Illahi kerana Rania masih bersama kami semua...yang amat menyayanginye!


Gambar Rania ni blur sket ~ guna hp.





12 comments:

N.Q.R said...

aku lak panik kejap.hahahhaha

JUE said...

Aku pn sama panik. heheh...

eMMe said...

isk..isk..akak nih...jgn leka kak...
org skrg takleh caya..tu org tu msti nak bwk rania ke Lombok tu, hahahaha....

aNgAh_aLiFaH said...

fuhh..mujo xde ape2 yg xelok jadi. sayee pun berdebar bace2.

MiDiAiDa said...

suspen tul laa kak..kite pun semangat nak bace cite akak nei..tp mmg kene ati2 kak..mmg kita x tau niat org kan..lg2 org yg kite x kenal..ish kite plak yg cuak..hihih..

JUE said...

eMMe - hahaha...emmi ni...lombok lak! tapi...lpas2 ni, mmg kena lebih berhati2 bila bwk bdk2 ni kuar kt tmpt public.

aNgAh_aLiFaH - A'ah Angah...K.jue pn rase syukur sgt. Berdebar yer? Atok n Nenek derang mase tu msti lagi berdebar kn? hehe..

MiDiAiDa - Betul Aida...dh ada ank kecik2 ni, klu kuar berjln, mmg slalu jd tumpuan org ramai ~ yg nk cubit pipi la ape lah. Next time kena lebih berhati-hati.

. i . n . a . z . said...

eeeeeeeeeiiiii.... nasib baik tak jadi apa apa. benda benda macam ni boleh jadi sekelip mata je kan. ngerinyaaaa

JUE said...

.i.n.a.z. - ye inaz...kita sume kena berhati2. kita x tau niat org kn. inaz pn klu kuar jln2 ngn zara pn, carefullah.

Opah Ju said...

kak ana;mak tam bru tahu ,terkejut mak tam baca cite ni,
nasib baik x dan ambil,rania tu budak comel pulak.

JUE said...

Opah Ju : Ye mak tam...sib baik x jadi pape. Syukur sgt...

nurulazham said...

ya Allah..nurul baru tau cite nih..mujurla si comey rania xdiculik..aisshhh..seram sejuk bace cite kak ju ni! (bole panggil kak ek?mesraaaa gitew??)heheheee

JUE said...

nurulazham - nak panggil kak jue pn bole nurul... ;) er alhamdullillah x de perkara buruk yg berlaku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails